- Təhlükəli zoonoz xəstəlik – Qarayara
- Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?
- Novruz təamlarından istifadə edərkən nələrə diqqət yetirməliyik?
- Bayram günlərində düzgün qidalanma qaydaları
- Xurmanın faydaları
- Ramazan ayında düzgün qidalanma
- Ramazan ayında necə qidalanmalı?
- Keyfiyyətli və təhlükəsiz bal hansıdır?
- Bayramda qidalanma zamanı diqqət yetirilməsi vacib olan qaydalar
- Botulizm nədir və botulizmə yoluxmamaq üçün nələrə diqqət etməliyik?
- Yeni il hədiyyə qutuları alarkən nələrə diqqət edilməlidir?
- Tərkibində allergenlər olan qidalar və onların orqanizmə təsiri
Xurma həm dadlı, həm də çox faydalı bir meyvədir. Bu şirin meyvə Ramazan ayında oruc tutanlar üçün əvəzolunmaz qidalardan sayılır. Yüksək qida dəyərinə malik olduğu üçün orqanizmin aclığa olan müqavimətini artırır və bədənin enerji səviyyəsini yüksək saxlamağa kömək edir.
Bir ədəd quru xurmada 20-28 kkalori (kilokalori) var. Tərkibi vitamin, mineral, meyvə şəkəri, zülal, karbohidrat və lif baxımından olduqca zəngindir. Xurmanı sadəcə Ramazan ayında deyil, mütəmadi olaraq, qəbul etmək məsləhətdir.
Xurma qida dəyəri baxımından çox faydalı olsa da, tərkibində yüksək miqdarda təbii şəkər var. Əgər şəkər xəstəsi və ya artıq çəki problemi olan bir şəxs xurma yemək istəyirsə, həkimin tövsiyə etdiyi miqdarda və balanslı qidalanma çərçivəsində qəbul etməlidir.
Xurma alarkən onun xarici görünüşünə diqqət yetirmək lazımdır. Xurmanın üzərində zədə və kif əlamətləri olmamalıdır. Qablaşdırılmış halda satılan xurmanı alarkən buraxılış və son istifadə tarixinə mütləq nəzər yetirmək lazımdır.
Yaxşı yetişmiş xurma tünd qəhvəyi rəngli, mat, ləkəsiz, yumşaq, çəyirdəkli olmalıdır. Xurma istiyə və günəş şüasına birbaşa məruz qalmadan, sərin səraitdə və ya soyuducuda saxlanmalıdır. Xurmanı yeməzdən əvvəl mütləq yumaq lazımdır.