- Təhlükəli zoonoz xəstəlik – Qarayara
- Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?
- Novruz təamlarından istifadə edərkən nələrə diqqət yetirməliyik?
- Bayram günlərində düzgün qidalanma qaydaları
- Xurmanın faydaları
- Ramazan ayında düzgün qidalanma
- Ramazan ayında necə qidalanmalı?
- Keyfiyyətli və təhlükəsiz bal hansıdır?
- Bayramda qidalanma zamanı diqqət yetirilməsi vacib olan qaydalar
- Botulizm nədir və botulizmə yoluxmamaq üçün nələrə diqqət etməliyik?
- Yeni il hədiyyə qutuları alarkən nələrə diqqət edilməlidir?
- Tərkibində allergenlər olan qidalar və onların orqanizmə təsiri
Oruc tutanlar necə qidalanmalıdır?
Ramazan ayında qidalanma qaydalarına düzgün əməl etmək çox vacibdir. Xüsusilə imsakda qidaların düzgün seçilməsi önəmli məqamlardan biridir. Tam taxıl çörəyi, yulaf, düyü, bulqur, yumurta, qatıq, yoğurt, pendir, müxtəlif tərəvəz və meyvələrin istehlakı gün boyu toxluq hissi yaratmaqla bərabər susuzluğu azaltmağa kömək edir. Həmçinin zeytun yağı, eləcə də qoz və fındığın tərkibindəki sağlam yağlar enerjini artırır.
İftarı ilıq su ilə açmaq susuzluğu aradan qaldırır. Yüngül, lakin doyumlu yeməklər yemək tövsiyə olunur. Məsələn, şorba, salatlar və ya bişmiş tərəvəzlər olduqca faydalıdır. Günün ikinci yeməyi kimi ət və təzə tərəvəzlərlə hazırlanmış yeməklər məqsədəuyğun hesab olunur.
İftarla imsak arasında kifayət qədər maye qəbulu isə bədənin susuz qalmasının qarşısını alır. Həmçinin quru meyvə və çərəz kimi enerjini artıran qidalar bədənin ehtiyac duyduğu vitamin və mineralları təmin edir.
Ramazan süfrəsində xəmir xörəkləri, qızartmalar, yağlı və kalorili yeməklərdən uzaq durmaq lazımdır. Ət, meyvə, tərəvəz, süd məhsulları və sağlam yağlar arasında balans yaratmağa diqqət edin. Ramazan ayında yaxşı qidalanmaqla yanaşı fiziki aktivlik, düzgün yuxu rejimi və istirahət də önəmlidir.