- Təhlükəli zoonoz xəstəlik – Qarayara
- Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?
- Novruz təamlarından istifadə edərkən nələrə diqqət yetirməliyik?
- Bayram günlərində düzgün qidalanma qaydaları
- Xurmanın faydaları
- Ramazan ayında düzgün qidalanma
- Ramazan ayında necə qidalanmalı?
- Keyfiyyətli və təhlükəsiz bal hansıdır?
- Bayramda qidalanma zamanı diqqət yetirilməsi vacib olan qaydalar
- Botulizm nədir və botulizmə yoluxmamaq üçün nələrə diqqət etməliyik?
- Yeni il hədiyyə qutuları alarkən nələrə diqqət edilməlidir?
- Tərkibində allergenlər olan qidalar və onların orqanizmə təsiri
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən hər kəsə şəkəri normaya uyğun qaydada istehlak etmək tövsiyə olunur.
Belə ki, statistikaya görə, ölkəmizdə adambaşına düşən illik şəkər istehlakı 1995-ci ildən 2023-cü ilə qədər olan müddətdə 125% artıb. 2022-ci ildə 1 nəfərin orta hesabla 27 kq şəkər istehlak etdiyi müəyyən olunub ki, bu da gündə təxminən 74 q şəkərdən istifadə deməkdir. Qeyd edilən göstərici isə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən tövsiyə edilən 25 qramdan (6 çay qaşığı) 3 dəfə çoxdur. Bundan əlavə, 2012-ci ildən 2023-cü ilə qədər olan müddətdə əhalinin kakao, şokalad və şəkərli qənnadı məmulatları, eləcə də şirinləşdirilmiş mineral və qazlı su istehlakında 40% artım müşahidə olunub.
Qeyd edilən tendensiyanın arzuolunan olmadığını bildirən mütəxəssislər sağlam gələcək üçün qida rasionunda şəkər istehlakının azaldılmasını vacib hesab edirlər.